Przyczyny błędów

err 5, err 7, err 13
Dopiero chcesz zacząć grę albo dopiero co ją zainstalowałeś? Masz jakieś pytania dotyczące świata Guild Wars? Zajrzyj koniecznie tutaj. Dział czyszczony okresowo.

Moderator: Moderatorzy Piaskownicy

Regulamin forum
Bardzo prosimy używać przycisku SZUKAJ. Gwarantujemy, że na część swoich pytań znajdziesz w ten sposób odpowiedź.

Jeśli odpowiednio otagujesz swój temat łatwiej uzyskasz potrzebną Ci odpowiedź.
Pchla Szachrajka
Awatar użytkownika
Burning Titan
 
Wiek: 32
Lokalizacja: through the looking glass
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Pchla Szachrajka » 4 sie 2006, o 01:10

W celu przeciwdziałania powtarzającym się pytaniom o poszczególne błędy przy logowaniu objaśniam przyczyny powstawania najpopularniejszych z nich. Będę pisać łopatologicznie.

Po pierwsze fakt: Konta GW znajdują się na innych serwerach niż serwery, które służą do gry. Jeśli możesz zalogować się na konto (ekran wyboru postaci), nie znaczy to, że uda Ci się zalogować do serwera gry. Możesz spotkać się między innymi z następującymi komunikatami błędów:

err=5
Obrazek

Oznacza, że gdzieś po drodze sygnału z Twojego komputera do serwera, do którego przypisane jest Twoje konto, pojawia się dziura, i sygnał nie dociera. Problem może pojawić się na łączu poza Polską, może być w drodze od Ciebie do GW, powrotnej, lub obu na raz. Należy sprawdzić, czy uda się wejść na stronę supportu, http://uk.support.plaync.com/ . Jeśli i z tym są problemy, to jest nieciekawie. Rozwiązaniem tego może być telefon do providera z prośbą o zmianę ścieżki, jaką idzie Twój sygnał. Należy też zgłosić problem do supportu, szczególnie, jeśli się powtarza.

err=7
Obrazek
(obrazek udostępnił Jacob; dziękuję ślicznie)

Oznacza utratę połączenia z serwerem GW albo kompletną niemożliwość połączenia z nim. Może oznaczać, że nie jest dostępny fragment internetu, do ktorego próbujesz sie podłączyć, albo że Twój Firewall blokuje dostęp do internetu dla GuildWars. Może też oznaczać chwilowe lub dłuższe kompletne odcięcie połączenia z serwerem. Należy też zgłosić problem do supportu, szczególnie, jeśli się powtarza.
Przydałoby się też skontaktować z providerem, sprawdzić, czy porty 80 i 6112 są otwarte, i zgłosić mu problem.

err=13

Obrazek

Oznacza, że serwery GW, do których próbujesz się podłączyć są nieczynne, ponieważ
- trwają przygotowania do wprowadzenia nowego buildu klienta (Update'y - wprowadzanie ulepszeń i zmian w GuildWars, Eventy - specjalne wydarzenia w świecie GuildWars, Rollbacki - cofnięcie stanu gry o pewien czas z powaznych powodów, do tej pory pamiętam tylko jeden taki przypadek). Przygotowania te trwają od paru minut (zazwyczaj) do paru godzin (rzadko).
- serwer fizycznie padł lub został wyłączony
Problem nie leży w połączeniu, pisanie do supportu mija się z celem.



Adnotacja do wymiany e-maili z supportem: należy odpowiadać na nie jak najpełniej, i przygotować się na to, że będzie ich co najmniej kilka. Będą pytać o Twoje połączenie, sprzęt, każą ściągnąć program testujący porty i ścieżki sygnałów (trace'y) i załączyć jego plik wynikowy, każą wpisywać komendy i przesyłać sobie wyniki - jeśli chcecie sobie pomóc, należy wypełniać to jak najsumienniej. Jeśli problem nie leży po stronie AN, dadzą wtedy konkretne powody, z których nie możesz się cieszyć swoim GW, a których przesłanie do Twojego providera powinno poprawić sprawę.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2006, o 21:06 przez Pchla Szachrajka, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek

losior
Awatar użytkownika
Hydra
 
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: losior » 4 sie 2006, o 01:15

A kiedy cofneli zapis gry i dlaczego? Ja mam GW od paru tygoni zatem nie wiem o tym :(

Pchla Szachrajka
Awatar użytkownika
Burning Titan
 
Wiek: 32
Lokalizacja: through the looking glass
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Pchla Szachrajka » 4 sie 2006, o 01:18

Było to spowodowane błędem, który sprawił, że można było kupić runy sup absorb i sup vigor po niesamowicie niskich cenach u rune traderów. Gra została cofnięta do momentu sprzed pojawienia się tego błędu, tzn około godziny. Było to parę miesięcy temu.
Obrazek

Zhai
Awatar użytkownika
.: V.I.P. :.
.: V.I.P. :.
 
Wiek: 29
Lokalizacja: Z półobrotu
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Zhai » 4 sie 2006, o 01:34

ahhh - łezka sie w oku kręci - 2 sup vig i abs w inventory - chlip ... ;(

a to cofnięcie zapisu gry to rollback - gj Pchełka ^^
Obrazek

Dark Ranger
Awatar użytkownika
Fungal Wallow
 
Wiek: 22
Lokalizacja: Z Marsa? Z Wenus? Z Jowisza? Z Saturna?
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Dark Ranger » 7 sie 2006, o 14:24

U mnie An nic sobie nie robi, czasem godzine próbuje i nie moge wejść do GW i mam tak że 3/10 wejść się uda
WRÓCIŁEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!

assamite81
Awatar użytkownika
Fungal Wallow
 
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: assamite81 » 22 sie 2006, o 07:57

wtedy poleciały też ceny rare materialsów
Oak Leaves of Darkness [OLD]
Unknown Alice W/Ran
Diablo Alice N/Mo
Heaven's Alice
dziabnął mnie, widziałeś dziabnął mnie
WSTĄP PODRÓŻNIKU, ZOBACZ RZECZY O KTÓRYCH NIE ŚNIŁEŚ

losior
Awatar użytkownika
Hydra
 
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: losior » 22 sie 2006, o 11:20

A tu code=7
code_7.jpg


Teraz ja mam z nim problem ;( .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Troll
Awatar użytkownika
Jade Armor
 
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna

Przyczyny błędów

Post autor: Troll » 28 sie 2006, o 12:39

Moge z całą stanowczością powiedzieć ze na moje notoryczne bondy pomogła reinstalacja sterowników enVidii na najnowsze.

W ciągu ostatniego tygodnia nie zanotowałem ani jednego 007, przedtem 10-15 dzieninie.

Narson
Awatar użytkownika
Jade Armor
 
Wiek: 108
Lokalizacja: Poznań rox
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Narson » 28 sie 2006, o 13:39

Troll napisał :Moge z całą stanowczością powiedzieć ze na moje notoryczne bondy pomogła reinstalacja sterowników enVidii na najnowsze.

W ciągu ostatniego tygodnia nie zanotowałem ani jednego 007, przedtem 10-15 dzieninie.

ja polizalem palec wskazujacy, zjadlem frytki na obiad i tez nie mam err7
Tylko idioci grają w GW... Gratz!

kombajndosalatek
Awatar użytkownika
Whiptail Devourer
 
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: kombajndosalatek » 1 wrz 2006, o 22:47

no wlasnie. tu chodzi o blad polaczenia.
jest jakis ostateczny obiektywny powód wystepowania tego bledu?

Pchla Szachrajka
Awatar użytkownika
Burning Titan
 
Wiek: 32
Lokalizacja: through the looking glass
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Pchla Szachrajka » 4 wrz 2006, o 13:27

Zerwane połączenie z serwerem, a powodów może być tysiąc pięćset sto dziewięćset.
Obrazek

Misza71
Awatar użytkownika
Jungle Troll
Jungle Troll
 
Wiek: 33
Lokalizacja: z kątowni
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Misza71 » 12 wrz 2006, o 00:25

znowu ten dziadowski 007 sie pojawil, od godziny regularnie co kilka minut mam DC, czy to tylko mnie szlag trafia czy ktos jeszcze znowu sie wkur...??

pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

Drakmor
Awatar użytkownika
Whiptail Devourer
 
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Drakmor » 21 wrz 2006, o 09:43

Dobra, w takim razie powiedzcie mi co to jest code 058: 'GUild wars nie byl w stanie polaczyc sie z zadnym login serverem'??? Wlaczam okno logowania, wpisuje wszystko, po czym czekam dobre 10 minut (w tym czasie widze okienko "connecting...") po czym wyrzuca code 058. Lacze mam 128kb/s i nigdy czegos takiego nie bylo. Hasla i wszystko jest wpisane dobrze (sprawdzalem po kilka razy, nawet na konto kumpla). W skrocie ZONK (zeby nie przeklinac :P ) Na czym polega ten blad, czy jest to blad zewnetrzny, wewnetrzny mojego kompa i czy jest to chwilowe czy moze "format c:\" ?? :)

Pchla Szachrajka
Awatar użytkownika
Burning Titan
 
Wiek: 32
Lokalizacja: through the looking glass
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Pchla Szachrajka » 21 wrz 2006, o 10:50

Jest to błąd łącza. Login serwer mógł paść albo po prostu nie masz do niego route'a, nie wiem, nie widzę Twjego łącza. Błąd ten polega dokładnie na tym: nie mogłeś się zalogowac na żaden serwer. Dlaczego ? Tego już nie wiem...
Obrazek

Zarąbek
Awatar użytkownika
Whiptail Devourer
 
Wiek: 27
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Zarąbek » 23 wrz 2006, o 08:20

hmm to ja mam taki problem:
chcialem dzis zagrac. wlaczam GW i mam tylko ekran ten maly taki z napisem Connecting to ArenNet. i tyle. nic więcej sie nie robi. wie ktos moze dlaczego nie moge sie polaczyc??? (MAM WinXP SP2, Firewall Kaspersky). Wczoraj wszystko działalo a dzis nawet menu nie moge wlaczyc....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Jacob
Awatar użytkownika
Whiptail Devourer
 
Wiek: 23
Lokalizacja: Białystok
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Jacob » 25 wrz 2006, o 07:34

Możę poczekaj jakies 5-10 min.
Tak samo było u mnie, jak to nic nie da to napisz do AN

Element
Awatar użytkownika
Burning Titan
 
Lokalizacja: /b/
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Element » 27 wrz 2006, o 14:59

mi ostatnio zadziwiajaco czesto wyskakuje err=7... nie wiem czym spowodowane ale objawy : laaagi, a potem freeze i siup connection lost.. ktos inny tez tak ma czy tylko ja ?

EDIT : tak jest co 6-7 minut -.-

rozplakac sie moge, dzien wolny a gw lezy ...
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2006, o 15:08 przez Element, łącznie zmieniany 1 raz
Bai guise!

Pchla Szachrajka
Awatar użytkownika
Burning Titan
 
Wiek: 32
Lokalizacja: through the looking glass
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Pchla Szachrajka » 28 wrz 2006, o 10:43

czy to problem tylko z GW ?
Obrazek

Sithill
Awatar użytkownika
Fungal Wallow
 
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Sithill » 28 wrz 2006, o 10:52

Mam taki problem - co jakiś czas (raz na 5-6 uruchomień) przy włączaniu Guild Wars pojawia się "repairing data archive". Jako, że plik z danymi ma już prawie 3,5 GB trwa to u mnie ok. 30 minut zanim skończy mielić i uruchomi grę.

Moje pytanie - czy to powszechne i co zrobić, żeby tego nie było?

Pchla Szachrajka
Awatar użytkownika
Burning Titan
 
Wiek: 32
Lokalizacja: through the looking glass
Płeć: Nie podano

Przyczyny błędów

Post autor: Pchla Szachrajka » 28 wrz 2006, o 11:00

Wylogowuj się najpierw z postaci, a potem dopiero wyłączaj GW - może pomoże.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2006, o 11:00 przez Pchla Szachrajka, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek

Następna

Wróć do Pytania i Odpowiedzi



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości